23 Eylül 2014 Salı

Büyüme ve Hareket Eğitimi

Daha çok bedensel gelişimi ifade eden büyüme kavramı insanın, oluşumundan doğuma, doğumdan ergenlik dönemine değin meydana gelen değişimi içerir.
Genelde büyüme ile ilgili olarak, boy ve kilo ile ilgili değişimler akla gelirken, iskelet sistemi, dişler, sinir sistemi, kasların gelişimi anlamına gelen büyüme kısaca beden yapısındaki nicel değişimi ve artışları içermektedir (Fişek ve Yıldırım, 1983: 1).
Hareket eğitimi etkinliklerinin gelişimin büyüme yönüyle ilişkisi oldukça önemlidir. Ancak sanılanın aksine bu önem, çocuğun büyümesinin hızlandırılması ve arttırılması ile ilgili değil, var olan büyümenin değerlendirilmesi ile ilgili bir önemdir.
Çocukların okulöncesi ve ilköğretim dönemlerindeki büyümeleri, yani boylarının uzaması, kilolarının artması organ ve uzuvlarındaki gelişim daha çok kalıtımsal etkenlerle ilgilidir.
Büyümede bedensel etkinlikler elbette önemlidir, ancak bu önem bedensel etkinliklerin kaslarda büyümeyi, boyu uzatmayı sağlayan bir amaçla değil, tam tersine doğal olarak gerçekleşen büyümenin elverdiği ölçüde hareketlerin gerçekleştirmesini amaçlayan şekilde olmalıdır.

Özellikle okulöncesi ve ilköğretim birinci kademe dönemi çocuklarına yönelik hareket eğitimi etkinliklerinde yaşanan en önemli sorunlardan birisi, büyüme unsurunun göz ardı edilmesine ilişkindir. Bazı hareket uygulamaları büyüme düzeyi göz ardı edildiğinde yararsız olmanın ötesinde zararlı da olabilmektedir. Bazı oyun uygulamaları ise, zihinsel yeterliliğin elvermemesi nedeni ile oyunun oynanış gerekleri anlaşılamadığından gerçekleştirilememektedir.

Özellikle okulöncesi ve ilköğretimin ilk yıllarında planlanacak olan bedensel ve motor etkinliklerin;
¨    Çocukların büyüme seviyelerini ve farklılıklarını gözeten,

¨    Onların büyümelerini arttırmaya yönelik değil, onların büyüme düzeylerinin elverdiği şekilde olmasını hedefleyen bir anlayışla gerçekleştirilmelidir.

Kaynak: İsmail Topkaya, "OKULÖNCESİ EĞİTİMİNDE HAREKET ETKİNLİKLERİ" 3. Basım, Paradigma Yay. Edirne, 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.